top of page

Vanliga frågor 

liten text är

Vilka är de bästa månaderna i Spanien?

De absolut varmaste månaderna är mellan april-oktober och högsäsong under maj-september. 

Vill du ha mycket puls så åk under juni-juli, då är restaurangerna och gatorna fulla av människor från världens alla hörn. 

Var hittar jag boende?

Du kan hitta fantastiska boenden via facebookgruppen "svenskar i Marbella" och även Idealista.com som är som spanska blocket. Jag kommer även att hyra ut vår pärla under juni-oktober så hojta om du är nyfiken. 

Var hittar jag mataffärer?

Carrefour är generellt de stora matbutikerna och i Marbella hittar du dem i La Canada, Fuengirola köpcentrum, myranmar och i Estapona. Även i El corte ingles i Puerto Banus. Här hittar du allt du kan behöva. 

Lidl är vanligt att handla på tillsammans med Mercadona. Generellt väldigt billigt och lagom utbud, men det kan vara svårare att hitta veganska och eko alternativ. 

Supermercado kommer du se lite här och var och är oftast mindre butiker, men liknande utbud som Lidl och mercadona, men har öppet även på söndagar. Generellt under lågsäsong så är alla matbutiker utom Supermercado stängda. 

Vilka är de bästa områdena att bo i?

Det beror på vad du är ute efter. Det som är så härligt är att alla små städer/byar mellan Malaga till Marbella har sin egna charm och utmärker sig på sitt sätt. Alla ligger inom 1,5 h max från flygplatsen och går smidigt med både buss och taxi att ta sig till.

 

Jag själv har bott i en hel del olika städer: 

Cancelada. Här började min resa i en liten by med få restauranger och en harmonisk miljö med mycket grönområden och havet ett stenkast ifrån. Fantastisk strandpromenad som sträcker sig hela vägen till Estepona. Ett mer spanskt område. Marknad på lördagar.

San Pedro. Väldigt centralt, men lite utanför Marbella. Mellan denna stad och Cancelada har jag köpt lägenhet (7 min från marbella) och är enligt mig det bästa av alla världar. Nära till allt, restauranger, havet, butiker, puls, lugn och ett mer spanskt område. Strandpromenaden sträcker sig hela vägen till Marbella, puerto Banus och är gångavstånd på ca 20 min. Marknad på tisdagar. 

Estepona är en SÅ mysig stad med sina små slingriga gator klädda med krukor och växer i alla möjliga färger. Här hittar du  mycket tapas och fiskrestauranger i varje hörn som mynnar ut i små mysiga torg och någon liten butik här och var. Havet precis intill med en magisk strandpromenad. Ett mer spanskt område. Marknad på söndagar. 

Nueva Andalucia, Puerto Banus. Ett väldigt vanligt turistresemål och många turister hittar hit under högsäsongen. Runt Centro Plaza är väldigt nära att bo till det mesta. Väldigt uppstyrt och vackert område med trevliga restauranger och en strandpromenad hela vägen till Marbella old town. Många svenskar hittar hit och du kan till och med finna menyer på svenska, svenska butiker och nästan så att närmsta granne på café är svensk. Svenska skolan ligger i närheten och du har i princip allt här. Som ett varmt och magiskt Sverige. Jag älskar att sitta på olika caféen och jobba här då wi-fi är superbra och det finns många hälsocafén att jobba ifrån. Du hittar dem under fliken HÄR-LÄNK. Här finns ett mindre köpcentrum med klädaffärer. Superpopulär marknad på lördagar

Marbella Old town. Väldigt mysigt att bara strosa runt i alla butiker, ta någon liten juice, glass eller spanska churros på ett utav torgen. Här hittar du även otroliga restauranger med hög kvalité. Se rekommendationer under "MAT"och ett måste att besöka om du inte bor här. Längs strandpromenden finner du härliga restauranger att sitta och avnjuta i solen. Strand att bada på längs hela kusten. Gångavstånd till allt. 

Calahonda. Här bodde jag uppe i ett hus i bergen i ca 1,5 år. Magisk natur. Väldigt nära flygplatsen, ca 25 min och i mitten av Malaga och Marbella. Ett väldigt brittiskt område nära havet, men mer spanskt ju högre upp du kommer i bergen. Bil kan vara bra att ha då kommunaltrafiken inte är att lite på generellt. Här kan du finna otroliga boenden men havsutsikt och bergsutsikt eftersom du oftast är lite högre upp. Finns såklart boenden längs med havet, men då hade jag rekommenderat andra städer. Närmsta butiker är i Fuengirola eller Marbella. 

Cala de mijas. Grannstaden till Calahonda. 

Hit hittar många äldre britter och holländare. Fina stränder som sträcker sig flera mil. Ta en lång strandpromenad varje morgon till soluppgången och njut av ett dopp på vägen. 

Sjukhus

Har mer erfarenhet utav spanska sjukhus än svenska på senare. Det går jättebra att bryta en hand exempelvis och då tar du dig till --- Du behöver ha ditt blåa EU kort med dig och pass. Annars är det bara att vända om och åka hem och hämta detta. Dem är stenhårda och du kan göra ett provisoriskt "grönt kort" om du bor i Spanien eller har så kallar NIE nummer. (Det får du när du bor i landet). De pratar ytterst få ord engelska så var redo med google translate eller en spansktalande person. 

Ta med dig vatten om du hamnar på akuten då du kan få sitta där LÄNGE och finns inget att köpa där. Du får heller inte lämna salen, då mister du din plats. Oavsett. 

Dem älskar papper på de spanska sjukhusen och får du ett återbesök är det väldigt bra att ta med sig dessa papper, oavsett vad det gäller. 

Går ej att ringa och boka tid till de flesta spanska sjukhus här, utan du behöver åka dit och boka tid på plats. 

bottom of page