top of page

GRODDNING

Hur groddar man och varför?

Har ett minne från när jag gick på förskolan och vi skulle grodda bönor och linser. Fröken förklarade att den lilla, lilla runda saken på bordet kunde börja leva om vi pysslade om den rätt. Jag var lyrisk! Jag ska förklara det magiska och hur jag än idag blir som ett barn när jag äter mina groddade linser, mungbönor osv.

Låt oss dyka in lite mer i groddning, vad som händer och hur ENKELT det är.


HUR kan vi komma åt näringen i baljväxter?

Baljväxter så som kikärtor och mungbönor är fulla av näringsämnen. Det många inte vet är att de också innehåller ett ämne som heter fytinsyra som är en antinutrient som hämmar upptaget av näring.

Precis som att igelkotten har taggar och vissa växter är giftiga för att skydda sig från andra djur så innehåller baljväxter m.fl. just antinutrienter för att inte bli förstörda väl på marken där de sedan ska börja gro. Fytinsyran hämmar näringsupptaget av mineraler som järn, zink och magnesium.


Genom att blötlägga ex bönorna lurar vi dem att de ska börja gro. Fytinsyran bryts ner och bönorna aktiverar sin näring.

Du kan egentligen grodda allt möjligt;Bönor, alfa alfa, kikärtor, sesamfrön, chiafrön, mungbönor, linser. De två sistnämnda är mina favoriter.


HUR gör jag?


Dag 1.

Häll upp 1-2 dl mungbönor i en skål med vatten och låt stå över natten.


Dag 2.

Skölj av bönorna och lägg dem i en sil med en skål under. Lägg en handduk över då de små liven gillar mörker och fukt och låt stå till nästa dag.


Dag 3.

Nu börjar det växa ut små svansar från bönan. Skölj igen så de håller sig fuktiga och lägg handduken över.


Dag 4.

Redo att ätas eller vänta en dag till så de får växa till sig lite.


När du är nöjd med dina groddar, förvara dem i en burk med lock i kylskåp, ca 5 dagar.


Så, nu när du vet hur enkelt det är, ta fram de där linserna, kikärtorna eller bönorna som legat i skafferiet i några månader och skapa LIVSKRAFT.

Perfekt för dig som:


⭐️ Vill stoppa i dig maximal näring, kan som sagt inte bli mer näringsrikt.


⭐️ Har barn som tjatar om ett djur. Börja här.


⭐️ Vill experimentera med proteinet och lära dig mer om dess olika former.


⭐️ Älskar groddade saker. Passar ju till allt!Senaste inlägg

Visa alla

Fyra favoriter - homeopatmedel & cellsalter

SÅ, vad är då homeopatmedel och cellsalter? Homeopatiska medel är läkemedel som ordineras utifrån sjukdom. “Lika bota lika” är ett uttryck som används och är ett grundantagandet för homeopatin. Menas

Comments


bottom of page