top of page

Mina tankar om kost under graviditet

Hej du lilla liv. Jag gör allt jag kan för att du ska må bra därinne och jag vet att du har det bra. Du verkar gilla när jag är på gymmet. Då gör du också volter och det peppar mig, så tack! När det kommer till kosten är det inte alltid så lätt. Det sista jag vill ha på jorden är sötpotatis, quinoa, bönor, linser, chiapudding och grönsaker. Får lite rysningar. Varför då??


Fått en hel del frågor om just kosten, vad jag äter och inte och vad man ska tänka på.


Tidigare har det varit väldigt enkelt för mig att svara på dessa typer av frågor då jag har kunskapen ur ett holistiskt perspektiv. Jag är utbildad inom det och vet rent logiskt vad som är bra och inte vid graviditet, kan säga rätt exakt, men det har förändrats för mig nu med facit i hand.


Vill helst inte svara på frågan längre, utan fråga dig istället:

"Vad vill du äta? Vad vill kroppen ha?"


Det är en sak om svaret är “socker och snabba kolhydrater till frukost, lunch och middag 9 månader i sträck”, men om det inte är så extremt så skulle jag vilja säga till dig att lyssna på din kloka kropp. Vill den ha pizza en dag så är det klart att du ska äta det, men kanske inte varje dag eller börja se till vad det finns för alternativ, ex glutenfri och vad du lägger på och vad du har till pizzan. Jag åt just pizza i olika former under en period i graviditeten i 8 dagar i sträck. Mådde toppen! Detta fanns inte i min värld tidigare, ens ett sug på den typ av mat. Detta gäller gravid som inte gravid. Ett sunt beteende med andra ord.


Min kropp vill inte ha det jag älskat mest, vilket gör att jag hittat andra alternativ. Från en vegansk rawkost till en kost med mer vitt kött, fisk och fågel. Jag mår toppen av det. Jag har inte mått så bra tidigare av ris och potatis, men nu. Oj, vad bra jag mår. Kroppen efterfrågade detta tidigt under graviditeten och jag lyssnade.


Allt handlar om balans och att lyssna på kroppen. Jag tror att jag kommer komma tillbaka till min rawfood, men inte just nu. Det är okej, eller hur?


Jag skippar förbud och bjuder in det som behövs. Jag vet hur bra du mår bra av det därinne i magen, jag känner det starkt. Detta har blivit ett beteende som jag är glad att ta med mig även efter graviditeten, främst till mig själv, men också till mina klienter. Jag har förespråkat balans tidigare och uttryckt mig mycket att "skitsamma om du äter det där du inte mår bäst av, det är inte avgörande" och det håller jag fast vid, men nu ännu mer. Det handlar verkligen om helheten och att ha en balans i det du ger kroppen.


Tack du lilla liv i magen att du lärt mig detta ännu mer så jag kan vara extra tydlig om detta i mitt jobb <3


Bjuder på litet hopplock från veckans kostcirkel.


Comments


bottom of page